Nieuwsberichten

TeKoS 197: Europa, Amerika en hun koloniale relatie

TeKoS 197: Europa, Amerika en hun koloniale relatie

  • Luc Pauwels
  • 21/03/2025

Onze relatie met Amerika is altijd al een koloniale geweest, eerst in de ene richting, van Europa naar Amerika, daarna in de andere richting, van de Verenigde Staten naar Europa. Helemaal mis is het beginnen lopen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Die is oorspronkelijk een Europese oorlog, uitloper van het Frans-Duitse conflict. Door de inmenging van de VS in 1917 wordt het de allereerste wereldoorlog uit de menselijke geschiedenis.

Op het ogenblik dat paus Benedictus XV zich massief inzet voor een snelle vrede-door-vergelijk, mengen de Amerikanen zich in het conflict en vallen Europa binnen. Een catastrofale stap die leidt tot het verdrag van Versailles, een totaal onevenwichtige schikking die de Duitsers terecht als vernederend aanvoelen. De grote Duitse frustratie brengt Hitler aan de macht en leidt tot de Tweede Wereldoorlog.

Daarmee keert het kolonialisme zich volledig om. Op de economische kolonisatie door de VS via het Marshallplan (1947) volgt de militaire door de NAVO (1949) en de culturele dominantie via het Amerikaans-Engels als wereldtaal, de massamedia en een collaborerende heersende klasse. De waarden en normen van de Europese samenleving glijden af naar die van de Amerikaanse. Zo evolueert bijvoorbeeld de waardering van de grootschalige migratie uit derdewereldlanden onder Amerikaanse invloed van ‘economisch noodzakelijk’ via ‘politiek aanvaardbaar’ naar een morele must.

In dit nummer van TeKoS brengen we een aantal bijdragen die onze relatie met de Verenigde Staten nader toelichten. Maar iedereen voelt aan dat de bladzijde naar een volgend hoofdstuk is omgeslagen.

 

 

Top