Nieuwsberichten

Op het snijpunt van geopolitiek en economie: Egypte herstart zijn autoproductie

Op het snijpunt van geopolitiek en economie: Egypte herstart zijn autoproductie

  • Peter Logghe
  • 04/03/2025
  • Geopolitiek

In October City, in de onmiddellijke nabijheid van de Egyptische hoofdstad Caïro, komen nieuwe ondernemingen, die wel eens een sleutelrol zouden kunnen spelen in de heropleving van de Egyptische economie – niet zonder belang voor de wereldeconomie en voor onze economie. Het gaat om vestigingen van Chinese autoconstructiebedrijven. October City belichaamt de industriële strategie van China in Afrika.

In januari werd een fabriek van de Chinese Geely geopend. Onder de genodigden Mustafa Madbouli, Egyptische Eerste Minister, en de Song Yun, ondervoorzitter van Geely. Jaarlijks zouden (voorlopig) 30.000 wagens van de productieketen rollen, in hoofdzaak bedoeld voor de interne Egyptische markt. Het wordt een CKD-fabriek of Completely Knocked Down –  wat betekent dat wisselstukken uit China aangevoerd worden en tot voertuig worden geassembleerd. Invoerrechten worden hiermee grotendeels vermeden, terwijl er lokaal arbeidsplaatsen worden gecreëerd. Nadeel is wel dat met dit productiemodel geen eigen productiemodellen in Egypte worden gecreëerd en een aanhoudende afhankelijkheid in leven wordt gehouden ten opzichte van het producerende land (China dus).

CKD is een tussenoplossing voor autoconstructeurs, tussen een 100% lokale productie (met een volledige toeleveringsketen) en de invoer van volledige afgewerkte voertuigen. CKD speelt een centrale rol bij multinationals om bepaalde opkomende markten te veroveren door het stimuleren van lokale economie terwijl de constructeurs wel de controle over het product in handen houden.

Niet de eerste Chinese autoproducent op deze nieuwe Egyptische “hub”

Het zal niet verbazen dat deze nieuwe “hub” voor autoproducerende bedrijven in Egypte de aandacht van andere grote Chinese bedrijven heeft getrokken. SAIC, Chinese producent en eigenaar van MG, kondigde einde december 2024 een zware investering aan van 135 miljoen dollar om een fabriek in Egypte op te starten, eveneens in October City.

In november 2024 had de opening plaats van een andere onderneming, één van EXCEED, dochtermerk van Chery. Verder heeft ook het Chinese bedrijf BAIC een overeenkomst met Egypte getekend om een fabriek te starten voor de productie van elektrische voertuigen in October City. Tegen einde 2025 zou de fabriek jaarlijks 20.000 elektrische voertuigen moeten produceren, met een belangrijk aandeel te exporteren voertuigen.

De opeenvolgende bedrijfsopeningen tonen het succes van het regeringsprogramma met de naam AIDP of Automotive Industry Development Program, dat in 2022 werd gelanceerd. Het heeft als belangrijkste doelstelling van Egypte een regionale macht te maken op het vlak van autoproductie. Als belangrijkste middelen zet Egypte belastingvoordelen in, energiesubsidies voor de bedrijven, en andere kapitaalimpulsen voor autoconstructeurs die naar Egypte komen.

Een lange automobiel-traditie

Egypte heeft intussen een lange traditie in de autoconstructiesector. Zo tekende Egypte in 1961 een licentieovereenkomst met de Italiaanse autoconstructeur Fiat, een cruciale stap in het modernisering van de industrie in Egypte. Voortaan kon Egypte lokaal Fiatvoertuigen bouwen en de basis leggen voor een eigen auto-industrie. Fiat bezorgde Egypte niet alleen de technologie, maar ook allerlei industriële competenties. Het zal niet verbazen dat de meest populaire autotypes in Egypte bijna allemaal van Fiat waren: de types 128, 125, 124 en de Fiat 1100. De Fiat 128, Fiat 124 en in mindere mate de Fiat 1100 zag je lang als taxi in het Egyptische straatbeeld.

In de jaren ’70 van de vorige eeuw, na de Jom Kippoeroorlog wilde de Egyptische president Anwar Sadat de autosector verbreden. Hij introduceerde een beleid met de naam ODEP of Open Door Economic Policy die buitenlandse investeerders aantrok. Mercedes Benz, Jeep en General Motors openden bedrijven in het Noord-Afrikaanse land, en belichaamden een economische elan, die met de val van het Moebarak-regime in 2011 tot een einde kwam: veel Europese en Amerikaanse autoconstructeurs stopten hun activiteiten, en de Egyptische economie geraakte in het slop. Het is duidelijk dat aan de Europese voortrekkersrol een einde kwam en dat de Chinezen in deze leegte zijn gesprongen.

Een zoveelste voorbeeld hoe economie een belangrijke rol in de geopolitieke verschuivingen speelt. En hoe het Europese continent geconfronteerd wordt met de eigen inertie ten opzichte van deze geopolitieke uitdagingen, terwijl anderen vlotjes haar plaats innemen.

Top